2010. november 4., csütörtök

Burgonyás kenyér

2LB=900g-os kenyérhez

Hozzávalók:
200-300 g burgonya
250 g rétes liszt
250 g finom liszt
1 csomag szárított élesztő(7g) vagy egy kocka élesztő(50g)
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál só
1 dl tej
1 tojás
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál vaj,margarin vagy zsír

Elkészítés:
A liszteket,a sót,a szárított élesztőt(ha azt használok) összekeverem egy tálba.A burgonyát meghámozom,felkockázom és kevés sóval puhára főzöm.Ha megfőtt a krumpli leszűröm,hozzá adunk margarint,tojást,tejfölt és jól összedolgozom,összetöröm.A tejet a cukorral langyosra melegítem(ha kocka élesztőt használunk akkor ebbe kell felfuttatni) .A krumplis masszánkat még melegen a kenyérsütő aljába helyezem és a tetejére öntöm a lisztes keveréket.A liszt tetejére jön a cukros tej.A kenyérsütőt beindítom kenyérsütős programon(ez általában az 1es).
Ha homogénre dagasztotta a tésztát nézzük meg az ujjunkkal mennyire ragad.
  • Ha nem ragad és összefüggő akkor nincs dolgunk vele
  • Ha nem ragad össze rendesen a tészta akkor adjunk hozzá egy evőkanál vizet(vagy többet)
  • Ha nagyon ragad a tészta akkor adjunk hozzá egy evőkanál finomlisztet(vagy többet)
 Ha beállítottam a tészta állagát lecsukom a tetőt és egy alufólia darabbal letakarom(a szellőzőnyílást nem).Erre azért van szükség ,mert az ablaknál a legvékonyabb a műanyag,és kiszivárog a meleg így nem tud a kenyér teteje megsülni rendesen.
Ha megsült a kenyér célszerű azonnal kivenni,mert a lecsapódó pára miatt felvizesedik a kenyerünk.Vizes kézzel átsimogatom,ettől lesz ropogós,és betakarom egy konyharuhával amíg kihűl.Ha kihűlt be lehet rakni egy zacskóba.
Krumplis kenyér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése