2010. november 9., kedd

Túró gombóc

Igazi puha túrógombóc.
4-5 személyre

Hozzávalók:
1/2 kg túró
1/2 dl tej
1 evőkanál vaj vagy margarin
2 tojás
2 evőkanál porcukor
csipet só
200 g búzadara
4 vaníliás cukor, 
1/2 citrom lé és héj
Forró vízbe amiben kifőzöm:
2 evőkanál kristálycukor,1 citrom héja és fél citrom leve

Morzsához:
zsemlemorzsa
vaj
1 evőkanál porcukor

Elkészítés:
A túrót,a tejet és a vajat robotgéppel krémesre keverem.Ha kikevertem hozzáöntöm a búzadarát,cukrot,sót,vaníliás cukrokat,tojásokat,citromlét és a héját,jól összekeverem.Állni hagyom legalább fél órát.Elég puha lesz a massza,de nem fog szétfőni ha a leírtak szerint dolgozol.Felteszek vizet forrni ,hozzáreszelek egy fél citrom héját és beleteszek 2 evőkanál cukrot.Csinálhatunk nagy gombócokat vagy kicsiket.Kicsi gombócok készítése esetén (képen látható) maximum 10 percet kell főzni,de legjobb ha 6 perc után kiveszünk egyet kóstolni.Ha nagy gombócokat csinálunk akkor arányosan tovább kell főzni,mindkét esetben fedő alatt(10-12 gombóc esetén 20 percig kb.).Ha kész vannak a gombócok morzsát melegítek magába amíg jó barna színű és száraz lesz,ekkor hozzáadok 1 evőkanál porcukrot és a vajat,elkeverem.A gombócokat meghempergetem a morzsába és cukros tejföllel vagy külön tejföllel és porcukorral tálalom.
Túró gombóc
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése