2012. szeptember 24., hétfő

Gyümölcsszörp főzés nélkül

Bármilyen gyümölcs esetén használható recept. Én most szőlőből készítettem. Előnye, hogy főzés nélkül készül így a vitamin tartalma megmarad. Illatos finom szörpöket készíthetünk.

Hozzávalók:

3 kg szőlő összetörve krumplinyomóval
10 gr Na-benzoát
2 ek 10%-os ecet
2 liter víz
citromsav ízlés szerint
cukor
Elkészítés:

A gyümölcsöket megmosom és egy krumplinyomó segítségével megnyomkodom(a héja is megy a lébe). Az összetört gyümölcshöz, fél dl meleg vízben feloldott Na-benzoátot, ecetet és vizet adok, jól összekeverem és 2 napig állni hagyom(többször keverjük meg azért). 2 nap után egy pelenkán, vagy valami finom szövésű anyagon lecsöpögtetem. Ahány liter lét kinyertünk annyi kg cukor hozzáadása szükséges. Hidegen feloldjuk a lében a cukrot, forró Na-benzoáttal kiöblített üvegekbe töltjük és hűvös helyre tesszük(kamra). Ha nagyon édes a szőlő érdemes 1 púpos teás kanál citromsavat hozzákeverni. Bármilyen gyümölcsből előállítható, vitamindús, egészséges a tartósítást leszámítva. :)
Az üvegeket celofánnal vagy kupakkal zártam.
Szőlő szörp

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése